te gast bij Buurtcentrum 'Het Ruweel'

Terugblik: Laaggeletterdheid

Indrukwekkende verhalen en hoe je teksten kunt vereenvoudigen…

Afgelopen woensdag waren we te gast in buurtcentrum Het Ruweel voor de themabijeenkomst Laaggeletterdheid. Een passende plek voor dit onderwerp, midden in een Maastrichtse wijk waar dagelijks, bijvoorbeeld door stichting Traject, aan dit onderwerp gewerkt wordt.

We begonnen de avond met een ‘Escape Koffer’. Het kluisje bleek uiteindelijk niet te openen en dit leidde hier en daar wat tot frustratie. Precies het gevoel dat veel laaggeletterden ook ervaren wanneer zij bijvoorbeeld ingewikkelde brieven ontvangen. En een mooie metafoor: alleen krijg je het probleem niet opgelost, dat zullen we samen moeten doen.

Maddy Kuipers, Projectleider Laaggeletterdheid Westelijke Mijnstreek, heeft ons daarna meegenomen in een aantal cijfers. Laaggeletterdheid gaat vaak gepaard met andere problematiek zoals weinig digitale vaardigheden en armoede. De schatting is dat maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders hiermee te maken hebben. Iets om echt serieus aandacht aan te besteden in onze communicatie dus!

Het meest indrukwekkend waren de verhalen van Theo, Barbara en Jenny. Drie taalambassadeurs die met heel veel inzet hun taalniveau hebben opgekrikt. Zij namen ons mee in persoonlijke verhalen over schaamte, het proberen te verbergen van het probleem en hoe het hen uiteindelijk gelukt is om toch hulp te zoeken. Zoals onze voorzitter Helène terecht zei: ongelofelijk knap hoe zij zich zo kwetsbaar toonden en wat een doorzettingsvermogen!

Ten slotte heeft Laura Raats van Stichting Lezen en Schrijven ons laten zien hoe je teksten kunt vereenvoudigen (en hoe het niet moet). Ook gaf zij adviezen aan de hand van een handout die iedereen ontvangen heeft. Uit de zaal kwamen ook veel reacties en tips, bijvoorbeeld over de gratis “lees simpel” app, die ingewikkelde brieven vereenvoudigt.

We willen jullie allemaal heel erg bedanken voor jullie komst en de hoeveelheid interactie. Behalve van de deskundigen hebben we ook veel van elkaar geleerd!

En nu allemaal aan de slag met eenvoudige teksten! Hieronder vind je de slides van de bijeenkomst 👇

CNL Presentatie 1 Nov. Laaggeletterdheid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* indicates required