Een prikkelende bijeenkomst onder het genot van een hapje en drankje

Terugblik: Zomerborrel bij Athos

Met als gastspreken: Leo Hauben van L1

Tijdens de jaarlijkse zomerborrel heeft het Communicatienetwerk Limburg samen met Leo Hauben van L1 teruggeblikt op zijn 30-jarig redacteurschap. Een lange aaneengesloten periode die voor Leo niet zo voelt, vanwege de cyclische vernieuwingen om de 5 of 6 jaar. Na een roerige tijd is het dan toch tijd geworden voor iets anders: terug naar de journalistiek. Een nieuwe fase waarnaar Leo ook uitkijkt.

Naast wat kritische vragen is ook het ‘eeuwige’ spanningsveld tussen de journalistiek en het communicatievak aan de orde gekomen. En verder de rol van en ontwikkeling binnen de regionale omroep. De focus is gericht op interessegroepen en niet op doelgroepen. L1 bevindt zich daar waar het publiek is. Een ontwikkelpunt is de migratie naar digitaal. Daarbij gaat diepgang en verdieping boven snelle korte uitzendingen om bijvoorbeeld jongeren te bereiken. T.v. blijft het traagste medium waarvoor het uitgangspunt de 3 D’s blijft: Duiding, Diepgang en Dialoog. Leo sluit af met de noodzaak van een combinatie van nieuws en cultuurdragerschap, waarop hij zijn pijlen gaat richten in zijn nieuwe journalistieke rol.

Enkele aanbevelingen voor onze beroepsgroep:

  • Goede contacten opbouwen met redacteurs is win-win situatie.
  • ‘Domme’ vragen van journalist? Niet accepteren. Ga in discussie.
  • Wil je aandacht voor jouw nieuws in de regio? L1-TV heeft 270.000 kijkers. Bereik je niet met eigen kanalen.
  • Hoor en wederhoor, een groot goed dat we moeten bewaken!
  • Geldt ook voor normen en waarden in de journalistiek/media.

Kortom, voldoende gespreksstof voor de gezellige en zomerse naborrel in de tuin van Athos. De CNL-leden hebben geboeid geluisterd naar het kijkje achter de schermen bij L1 en ondertussen genoten van een verrassende maaltijd, bereid door de multiculturele medewerkers van Athos in Maastricht. Een plek waar iedereen mag meedoen, zich gezien en gewaardeerd voelt en maatschappelijk kan participeren met een grotere kans op betaald werk.

Foto’s en tekst: Patty de Wit

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* indicates required