Geniet van een heerlijke filmavond...

[ geannuleerd ] CNL Filmavond is terug!

Afsluiter van 2021

Als afsluiting van een bijzonder CNL jaar organiseren we op 16 december weer een avondvullende filmavond in de bioscoop Lumière in Maastricht.

Na ontvangst met een drankje en eten laat filmkenner Jan Salden zijn licht schijnen over een thema uit de filmwereld. Dit keer vertelt hij en laat hij filmfragmenten zien over de opkomst en doorbraak van vrouwen in de filmindustrie. Al zolang er films worden gemaakt waren het mannen die de dienst uitmaakten. De laatste jaren trekken steeds meer vrouwen aan de touwtjes bij films. Eerst nog als producent, editing en scenario, nu ook als regisseur. Jan Salden gaat ons dat tonen en uitleggen hoe dat zo is gekomen.

Na zijn lezing (en een korte pauze) is het tijd voor het kijken naar een lange speelfilm. We hebben de keuze uit twee films: Nomadland en Benedetta. Welke film wordt getoond is aan de leden. Als je je aanmeldt voor deze bijeenkomst, en we rekenen erop dat velen dat gaan doen, kun je ook aangeven welke van deze twee films je wilt zien. De meeste stemmen gelden. De keuze is aan jou.

Film 1: Benedetta

Pikant en humoristisch kostuumdrama van Paul Verhoeven over het leven van een Italiaanse lesbische non in de zeventiende eeuw.

Benedetta heeft als non in het klooster veel aanzien verworven, niet alleen door haar religieuze toewijding aan God, maar ook door haar vele talenten. Ze heeft visie, zowel religieus, politiek als sociaal. De andere kant van de medaille is het manipuleren van mensen met de bedoeling macht te krijgen. Als de jonge Bartolomea haar intrede doet in het klooster ontwaakt ook Benedetta’s seksualiteit. Dat kan niet anders dan tot grote problemen leiden.

De kracht van Verhoevens films is het spelen met de waarheid. Je weet nooit of iemand oprecht is of niet. Benedetta gelooft heilig in de dingen die ze doet. De regisseur gaat er in al zijn films van uit dat het onmogelijk is om te achterhalen of iemand oprecht is. Het is aan de kijker om te oordelen, daarbij bedenkend dat de simpele waarheid niet bestaat.

Deze film duurt 131 minuten.

Film 2: Nomadland

In Oscarwinnaar Nomadland vertolkt Frances McDormand een door het leven gegeselde vrouw die als een moderne nomade met haar camper door Amerika trekt.

Gedurende de financiële crisis van 2008 raakten vele Amerikanen dakloos door verlies van baan en huis. Zo ook de zestigplusser Fern. Sindsdien reist ze door het land van het ene naar het andere slecht betaalde baantje. Onderweg ontmoet ze lotgenoten op camperplaatsen en rond het kampvuur. Haar leven is hard en uit nood geboren, maar ook onafhankelijk, zonder verplichtingen.

McDormand, winnares van twee Oscars voor FARGO en THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI, initieerde zelf deze film, die is gebaseerd op een boek over de moderne Amerikaanse nomaden. Ze trok Chloé Zhao aan als regisseur.

Zhao werkte net als in haar vorige film THE RIDER ook nu vrijwel uitsluitend met amateurs die hun eigen leven naspelen. Resultaat is een empathische en authentieke roadmovie over mensen die door corporate Amerika buiten spel zijn gezet. Bij de Oscaruitreiking won NOMADLAND drie Oscars, in de categorieën beste film, beste vrouwelijke hoofdrol en beste regie.

Deze film duurt 108 minuten.

Programma CNL Filmavond in Lumière op 16 december 2021.

  • 17.30-18.15u: Inloop, drankje, soep en broodjes
  • 18.30-19.15u: Lezing Jan Salden
  • 19.30             : Films
    Nomadland eindigt om om 21.10u. Benedetta eindigt om 21.41 uur.
  • 21.15/45 – 22.30u: Borrel

Na afloop van de film krijg je nog twee muntjes om een drankje te kopen en na te praten over de film(avond) in het café van Lumière.

Parkeren:
Wie met de auto komt kan het beste parkeren op het nabijgelegen Sphinx-terrein. Bij de kassa van Lumière zijn uitrijkaarten  à 2 Euro verkrijgbaar waarmee korting wordt verkregen op de parkeerkosten.

CoronaCheck:
Lumière is verplicht om bezoekers te controleren op de CoronaCheck app, het gele boekje of een papieren vaccinatiebewijs (zowel in de horeca als het filmtheater).

Introducees:
Anders dan hieronder in het formulier aangegeven, hebben wij voor dit programma een speciaal introducé-bijdrage vastgesteld: 25 Euro

Dus, welke film gaat het worden?

Laat het ons weten! Klik op deze link en stem.


Je kunt je niet meer aanmelden voor dit evenement

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* indicates required