Terug van weggeweest!

[LIVE] CNL-filmavond | Never waste a good crisis

De 21ste eeuw, een eeuw vol crises (tot nu toe)

Het thema van de CNL-filmavond is crises. Zowel de lezing met filmfragmenten door Jan Salden als de hoofdfilm I, Daniel Blake van de Engelse regisseur Ken Loach draaien om dit thema.

De filmavond vindt plaats op woensdag 14 december. Het thema van de avond is dit jaar, heel toepasselijk, ‘crisis’.

Programma: CNL filmavond in Lumière Maastricht

  • Aanvang 17.30 uur met soep en broodjes.
  • Lezing Jan Salden: 18.30 – 19.15 uur.
  • Hoofdfilm: 19.30 – 21.10 uur.
  • Naborrel: 21.15 uur in de bar van Lumière.

Benieuwd naar de film van de avond? Bekijk de trailer alvast!

De 21ste eeuw kenmerkt zich tot nu toe door een opeenvolging van politieke en maatschappelijke crises. Het begon met de aanslag op de Twin Towers in New York (2001) waarbij duizenden doden vielen. In Nederland gevolgd door de moord op de politicus Pim Fortuyn (2002) en filmregisseur Theo van Gogh (2004).

De wereldwijde kredietcrisis (2007-2011) leidde tot ongekende bezuinigingen in Nederland waarbij het financiële stelsel van banken dankzij overheidssteun c.q. belastinggeld overeind werd gehouden.

Vanaf 2013 vluchtten ongekende aantallen mensen vanuit Afrika en het Midden-Oosten naar Europa, de vluchtelingencrisis was geboren, mede op gang gebracht door de mensonterende oorlog in Syrië. De migrantenstroom leidt tot aan de dag van vandaag tot grote problemen, zie de inhumane situatie in Ter Apel.

Vanaf 2004 speelde zich binnenlands een maatschappelijk probleem af dat in 2017 bekend kwam te staan als de toeslagen-affaire. Volgens onderzoeken was er in sommige gevallen sprake van institutioneel racisme, institutionele vooringenomenheid en schending van de grondbeginselen van de rechtsstaat.

De Nederlandse samenleving is deze eeuw sterk gepolitiseerd geraakt, het wantrouwen van burgers naar de overheid is toegenomen, de coronapandemie gevolgd door de stikstofcrisis droegen bij aan verdere spanningen in de samenleving.

Begin dit jaar brak ook nog een oorlog uit tussen Rusland en de Oekraïne met als gevolg opnieuw een enorme vluchtelingenstroom.

Kortom: de eerste twee decennia van deze eeuw werden niet gekenmerkt door grote vreugde en eensgezindheid.

Het thema van de lezing die Jan Salden houdt gaat hierover, over crises. Salden lardeert zijn verhaal met fragmenten van speelfilms die hun inspiratie vonden in maatschappelijke en politieke crises. Zowel van deze eeuw als van de vorige eeuw, die gekenmerkt werd door twee wereldoorlogen met ongekende gevolgen voor grote delen van de Europese en Aziatische bevolking.

De lezing van Jan Salden duurt 45 minuten. Na een pauze wordt de hoofdfilm vertoond: I, Daniel Blake (2016) van de Engelse regisseur Ken Loach. De film laat zien hoe een 59-jarige timmerman die een hartaanval heeft overleefd, moet vechten tegen de bureaucratie voor een uitkering en ondersteuning om te overleven.


Je kunt je niet meer aanmelden voor dit evenement

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* indicates required